Kako ubrzati rad Android uređaja

Android-101

Kada ste dobili novi Android, na početku je sve bilo glatko, lijepo i uživali ste u čarima ovog OS-a, ali nakon određenog vremena korištenja mobitel počne otkazivati poslušnost, čudno se ponašati i “štekat”. Tada dolazi vrijeme za malo remonta.

1. Onesposobite aplikacije koje trenutno ne koristite

Puno aplikacija na vašem Android uređaju radi u pozadini, a nisu vam potrebne ili ih ne koristite. Naravno, gotovo svaku od njih možete onesposobiti, odnosno ugasiti. Sve što trebate jest otvoriti Settings, Application manager i klikom na Disable onemogućujete aplikaciji da se pokrene, dok ona ostaje na vašem uređaju.

Screenshot_2013-11-28-17-40-58Screenshot_2013-11-28-17-43-49

2. Uklonite nepotrebne widgete i live wallpapere

Velika količina widgeta na home screenu i live wallpaperi osim što troše bateriju, uzimaju potrebne resurse i time usporavaju vaš uređaj. Preporuka je da smanjite broj widgeta samo na one koje koristite i više puta dnevno, dok za pozadinu stavite običnu, po mogućnosti tamnu sliku čime štedite na bateriji.

3. Očistite predmemoriju (cache)

Sve aplikacije koriste cache memoriju. Bilo bi dobro da ju s vremena na vrijeme očistite. Time oslobađate memoriju i ubrzavate rad uređaja. Čišćenje cachea osobito preporučujemo korisnicima slabijih uređaja koji koriste Facebook aplikaciju, jer je poznato da Facebook voli puniti memoriju nemilice.

Screenshot_2013-11-28-17-50-49

 

Ako vam se sve ovo ne da raditi ručno, postoji aplikacija Clean Master koja pomoću par klikova čisti cache, nepotrebne datoteke i ukazuje vam na aplikacije koje troše previše resursa.
Naravno, za kraj bi samo napomenuli da ne možete očekivati čudo, ni jedna aplikacija ili vaš postupak ne može uređaj učiniti jačim nego što on to je, odnosno hardverski ograničen.

Jurica Stančić
stancic14@live.com

  • Dino0702

    Ima jos puuuuno nacina, kao na primjer. U opcijama razvoja(developer options) animacije staviti na 0.5 ili cak izgasiti al ljepse je s animacijama. Ali sve i svemu dobro napisan clanak ;)