Android 4.2 za Samsung Galaxy S I9000

Galaxy S I9000 Android 4.2

Samsung Galaxy S, uređaj kojeg mnogi zapostavljaju i zaboravljaju na njega, uređaj zahvaljujući kojem je  Samsung došao do ove pozicije, ipak nije zaboravljen od strane XDA developera. Jedan od poznatih članova s XDA foruma, pawitp i čovjek koji radi i CyanogenMod ekipu je objavio AOSP Android 4.2 ROM kojem velika većina bitnih značajki u potpunosti funkcionira.

Što je sve novo u Android 4.2 pročitajte ovdje, a ako želite imati najnoviju verziju Androida na vašem Galaxy S uređaju pratite korak po korak tutorial u nastavku. Imajte na umu da ovo nije službeni Samsungov ROM tako da neće imati ni službene Samsungove značajke koje će se nalaziti na stock Androidu, a neke stvarni možda neće raditi kako trebaju.

Kompatibilnost

Ovaj ROM i tutorial u nastavku ne rade ni na jednom drugom uređaju osim na Samsung Galaxy S I9000 modelu. Ako budete stavljali ovaj ROM na neki drugi uređaj, riskirate da brickate vaš uređaj.

[box_alert]Tko ne zna što znači custom ROM, root ili brickanje, tko ne zna što radi bolje neka ni ne čita daljnje upute.
Stavljanjem custom ROMa gubite garanciju i sami snosite rizik ako ga brickate
Svijet Androida nije odgovoran ako nanesete ikakvu štetu vašem uređaju, to je izričito vaša odgovornost. Sve konkretne informacije i pitanja postavite u temu na XDA forumu, tamo će te dobiti najtočniji odgovor.
Ovaj tutorial prvo polako pročitajte dva, tri puta da budete sigurni što treba napraviti. Nakon toga preuzmite sve potrebne datoteke i stavite ih u jednu mapu da se lakše snalazite, zatim polako krenite s koracima.[/box_alert]

Kako instalirati AOSP Android 4.2 ROM na Galaxy S i9000

[box_info]Ako već imate Android 4.0 ili 4.1 na uređaju, možete preskočiti korake 3 i 4[/box_info]

 1. Ovaj postupak će obrisati sve vaše podatke s interne memorije (kontakti, poruke, aplikacije, postavke i sl), a podatci koji se nalaze na memorijskoj kartici ostat će netaknuti. Spremite sve važne podatke na memorijsku karticu prije početka
 2. Isključite sim card lock, ako vam je uključen od ranije. Postavke » Lokacija i sigurnost » Zaključavanje sim kartice » i tu maknite kvačicu
 3. Flashajte defaultni XXJW4 softver koristeći ovaj tutorial.
 4. Rootajte XXJW4 da biste dobili pristup Clockworkmod recoveryju s ovim tutorialom.
 5. Preuzmite ROM s najnovijim datumom, to je uglavnom onaj zadnji na listi s ovog linka
 6. Također morate preuzeti Google aplikacije koje ne dolaze u custom ROM-ovima, Gmail, Gtalk, YouTube, Google Search i ostale. Preuzmite paket s ovoga linka, ime datoteke gapps-jb42-20121120.zip
 7. Zip datoteku custom ROM-a i Google aplikacija prebacite na internu memoriju vašeg uređaja. Obavezno je da ostanu u zip obliku, dakle ne raspakiravajte ih.
 8. Ugasite uređaj i pričekajte dok se u potpunosti ne ugasi, odnosno dok ne zavibrira uređaj.
 9. Zatim bootajte uređaj u CWM recovery. Da biste to napravili trebate upaliti uređaj i pri paljenju držati tipke za pojačavanje glasnoće i home tipku. Kada se upali zaslon otpustite sve tri tipke, zatim će se uređaj za par sekundi prebaciti u ClockworkMod recovery
 10. U recoveryju koristite tipke za glasnoću da biste išli gore dolje i power tipku za odabir.
 11. Odaberite wipe data/factory reset, zatim odaberite Yes za potvrdu na sljedećem zaslonu. Pričekajte malo da se završi brisanje podataka (ponavljamo ovo će obrisati samo postavke, instalirane aplikacije, poruke, kontakte i ostalo, dok vaši osobni podaci ostaju čitavi)
 12. Nakon što smo obrisali podatke, bacamo se na instalaciju ROM-a. Odaberite install zip from sdcard, nakon toga choose zip from sdcard. Listajte dok ne nađete ROM datoteku (galaxysmtd_aosp_jb42-20121125.zip), potvrdite odabir power tipkom, potvrdite instalaciju na sljedećem zaslonu.
 13. Telefon će se resetirati jednom tijekom instalacije, to je sasvim normalno. Nakon toga bi se trebala nastaviti instalacija, a ako se ne nastavi, morate ponoviti sve od koraka 11 i instalirati ROM ponovno.
 14. Nakon instalacije ROM-a, ponovno odaberite choose zip from sdcard again, te pronađite gapps-jb42-20121120.zip datoteku, to su vam Google aplikacije ranije spomenute. Njih isto flashajte i potvrdite instalaciju.
 15. Ako se želite vratiti na stock ROM: Da bi ste vratili original Samsungov ROM, trebate flashati XXJW4 softver iz koraka 3, odnosno linka na koraku 3.

Ako ste pratili sve korake kako treba onda imate Android 4.2 na vašem Samsung Galaxy S I9000. Ako imate kakvih pitanja ili problema postavite ih u komentaru, ako ne budemo znali odgovor najbolje je da pitate na službenoj temi na XDA forumu.

 • source

  Nije lose, probao sam na dva I9000, nekih stvari nema ali bolje radi nego 2.3.6

 • Ančika

  nema datoteke

  gapps-jb42-20121120.zip, gdje je mogu pronaći

  • SvijetAndroida1

   Link je popravljen, sada odabereš s liste zadnju verziju, ili ako ne bude radilo probaj ovu verziju malo niže pronaći gapps-jb-20121130-signed.zip

 • Luka

  Sve sam uradio dobro. Kada je se mobitel upalio dobio sam CWM,Tweaks i SuperSu. Instalirao sam Root Checker da provjerim jeli sve ok i on mi kaže Sorry!This device does not have proper root access. Zašto? Dali to znači da mobitel ipak nije rootan ili trebam još nešto uraditi? Molim pomoć.. Unaprijed hvala!

 • Luka

  Popravljeno,ušao sam u SuperSu i dozvolio root chacker pristup i sada kaze This device has root access! Dali trebam dozvoliti i Tweaks i CWM?

 • gale

  sve sam napravio kak treba ali sad nemam mobilni internet
  pomoć