Aplikacije za bilješke: Any.DO vs. Evernote vs. Google Keep

Evernote vs. Any.DO vs

Još od svog postojanja, Androidu nedostaje poštena aplikacija za vođenje bilješki ili kratkih zadataka. Međutim, Android je baš zbog toga i super, jer ako ne postoji defaultno rješenje za problem, sigurno postoji aplikacija za to. Do sada su se u masi isticale dvije ponajbolje aplikacije Any.DO i Evernote. No, nedavno je i Google spremio svoga konja za trku pod imenom Google Keep.

Danas ćemo usporediti ove tri aplikacije, koja je korisnija, koja ima više funkcija i po čemu je koja posebna. Za početak da navedemo da sve tri aplikacije imaju opciju sinkronizacije s online računima tako da svojim bilješkama možete pristupiti s bilo kojeg uređaja. No može li Google Keep držati korak s aplikacijama koje su već dugo vremena na postolju u svojoj kategoriji? Ostaje nam za vidjeti.

Prijava i registracija

Aplikacije za bilješke

Evernote – Google Keep – Any.DO

Kada otvorite bilo koju od ove tri aplikacije po prvi puta dobit će ti više-manje isti izgled gdje će te se morati registrirati ili prijaviti ako već imate račun. U slučaju Keepa možete samo odabrati kojim google računom se želite prijaviti što vam omogućuje da se bilješke sinkroniziraju s Google Driveom. Evernote vas traži da unesete email adresu, ime i šifru te možete odabrati opciju registracije ili prijave, da bi nakon toga sve bilješke bile poslane na Evernote server. Any.DO pak ima više načina registracije te uz standardnu registraciju s email računom možete odabrati i Facebook kao opciju. Moram napomenuti da ako odaberete Facebook ne morate se brinuti oko privatnosti da bi vam netko mogao pročitati bilješke jer Any.DO koristi samo ime, email i šifru s Facebooka kako bi ste se prijavili na njihov servis. Dakle registracija kod sva ti servisa je vrlo jednostavna.

Bilješke, liste, podsjetnici

Krenimo sa Keepom koji je najmlađi servis, te zbog toga nema puno opcija kao ostala dva izbora. Možete raditi dvije vrste bilješki: obične u kojem možete napisati i novelu i tzv. check list u kojem pravite listu stvari koje trebate napraviti. Ova zadnja je odlična ako trebate napraviti popis za kupovinu. Bilješke možete bojati u različite boje te ih tako obojiti po važnosti; crvena bilješka je najhitnija, dok je zelena nešto što nije baš bitno. Google Keep ima opciju da možete uz određenu bilješku priložiti i sliku, no primijetili smo da se ne mogu dodati slike koje su već spremljene na vaš mobitelu, već se može samo priložiti slika koju u tom trenutku snimite. Također tu je i mogućnost snimanja zvučne zabilješke koju možete kasnije preslušavati. Između svih početničkih nedostataka, najveći je taj da nema mogućnosti kreiranja podsjetnika. To je uglavnom to, uz naravno dvije veličine widgeta koje možete dodati i na lock screen ako imate Android 4.2+

Google Keep

Google Keep

Any.DO vam omogućuje da kreirate zadatke i svaki zadatak može imati više bilješki vezanih uz njega, koje pak mogu biti spremljene u različite mape. Čini se komplicirano, ali nije, vrlo je jednostavno. Ova aplikacija je posebna po tome što ima opciju “Plan” u kojoj možete isplanirati svoj dan tako da postavite podsjetnik za sve što morate obaviti taj dan. Što je bitno istaknuti je da Any.DO ima funkciju kada imate propušteni poziv ili ne odgovorenu poruku da će se pojaviti prozorčić i ponuditi vam da uzvratite na poziv ili poruku sada ili si zabilježite za kasnije da ne zaboravite. Osobno koristim ovu aplikaciju i jedinu primjedbu imam na to što nema check liste kao na Google Keepu, a pohvalno je što sve zabilješke možete sinkronizirati s Google računom i pluginom za Chrome.

Any.DO

Any.DO

I na kraju zadnji, ali ne i manje bitan Evernote, jedna od najpopularnijih aplikacija ove branše. Evernote omogućuje da napravite bilješke kako želite u obliku bilježnica, postavite lokaciju ili označite bilješku s ključnom riječi što omogućuje sortiranje bilješki po tim riječima. Sama aplikacija nema opciju podsjetnika, ali zato postoji plugin koji dodaje tu funkciju. Što nas dovodi do prednosti ove aplikacije, jer za ono što nema u samoj aplikaciji postoji određeni plugin, kao npr. za crtanje gdje možete napraviti ručno napisanu bilješku ili dodati neku skicu, obojiti ključni dio teksta i još mnogo toga, što ovu aplikaciju čini idealnim notesom za vas. Evernote ima i premium račune koji vam omogućuju mnogo drugih stvari, a između ostalog da sve vaše bilješke budu dostupne offline na bilo kojem uređaju koji je povezan s vašim računom ili opciju da drugi mogu uređivati vaše bilješke. Naravno, samo onima kojima to vi dopustite.

Evernote

Evernote

Sinkronizacija u cloudu

Sinkronizacija s cloudom

Any.DO – Evernote – Google Keep

Kada govorimo o sinkroniziranju, sva tri servisa su jednaka. Čim završite s uređivanjem neke zabilješke ona se automatski uploada u cloud servis, naravno pod uvjetom da ste spojeni na internet. Bilješke iz Keepa možete pregledavati u vašem Google Driveu na adresi drive.google.com, Evernote bilješke putem njihove službene web stranice ili putem službene aplikacije za Windows, Mac ili iPhone/iPad uređaje. Any.DO omogućuje pregledavanje bilješki samo putem Android aplikacije i plugina za Chrome na računalu, no ekipa najavljuje da će uskoro objaviti i web stranicu gdje ćete moći pregledavati i organizirati svoje bilješke.

Zaključak

Na kraju dana, koristili bilo koju od ove tri aplikacije, sve će vas jednako služiti, samo je stvar da su neke aplikacije namijenjene za jednostavno korištenje tipa Any.DO, dok je Evernote malo napredniji s mogućnošću dodavanja pluginova. Google Keep bi preporučili samo onima koji još nisu koristili slične aplikacije jer je Keep savršena aplikacija za početnike. No ako Keep želi opstati, a ne da završi kao Google Reader, onda se mora brzo razvijati, jer su ostale dvije aplikacije puno bolje kad se govori o bilješkama i zadacima. Imajte na umu da ako želite zaštiti svoje bilješke od znatiželjnih očiju onih koji se dokopaju vašeg uređaja, da jedino Evernote nudi mogućnost zaključavanja bilješki s pinom.
Dakle ako trebate voditi samo neke osnovne zabilježbe, Google Keep je pravi za vas, ali ako tražite nešto naprednije onda isprobajte ostala dva konkurenta, Any.DO ili Evernote.

Zanima nas vaše mišljenje. Koju aplikaciju vi koristite za bilješke, ili ako već niste koju će te koristiti?

Koju aplikaciju vi koristite za bilješke, ili ako već niste koju će te koristiti?

  • Google Keep (40%, 26 Votes)
  • Any.DO (23%, 15 Votes)
  • Neku drugu (22%, 14 Votes)
  • Evernote (15%, 10 Votes)

Ukupno glasova: 65

Loading ... Loading ...