Samsung je najprodavaniji brand u 2012. godini

Samsung

Borba za tržištem između proizvođača mobilnih uređaja traje godinama, a Nokia je ta koja je dominirala proteklih 14 godina. Ali ne više. Ove godine titula najprodavanijeg mobilnog brenda pripada Samsungu, po novom IHS iSuppli izvješću. Procjenjuje se da će Samsung doseći 29% sveukupne prodaje uređaja u 2012. godini. Prošlogodišnji rezultati nisu bili toliko dobri, jer je Samsung ostvario tek 24% dok je Nokia bila prva sa 30% udjela.

No ove godine tableti su u modi (u čemu Nokia baš i ne konkurira) što je smjestilo Samsung na sam vrh. Nokia zauzima drugo mjesto sa 24% udjela na tržištu, dok precijenjeni Apple zauzima treće mjesto sa tek 10% udjela.

Procjenjuje se da će se iduće godine prodaja smartphoneova povećati za 35.5% dok će se prodaja ostalih mobilni uređaja povećati za minimalnih 1%.

Za ovogodišnju dominaciju Samsunga zaslužni su i Galaxy S3 kao i Galaxy Note II. Nokia nije predstavila ništa značajno ove godine ali ako se poveća prodaja WP uređaja, Nokia bi mogla iduće godine vratiti staru slavu. No to neće biti lak posao obzirom da Galaxy S IV možda izlazi iduće godine.

[signoff1]