Što donosi Android 4.2 Jelly Bean

galaxy-nexus

S novim Nexusom 4 i Nexusom 10, stigla je i nova verzija Androida, 4.2 Jelly Bean, te iako je najavljen kao “maintenance update” za Android uređaje, on je mnogo više od toga. Pogledajmo zajedno što on donosi.

QUICK SETTINGS

Ono što je ICS-u i 4.1 Jelly Beanu očajnički falilo, to smo dobili u 4.2 verziji. Koliko vam se puta dogodilo da na vašem uređaju morate namjestiti svjetlinu ekrana, a za to morate ući kroz milijun raznih izbornika u postavkama? Vjerojatno mnogo puta. Još kad tome dodate činjenicu da je to isto dostupno već poodavno u svim korisničkim sučeljima od ostalih proizvođača (Samsungov TouchWiz, HTC-ov Sense…), nedostatak izbornika za postavke u traci za obavijesti je bio jedna od većih nedostataka “čistog” Androida. Sada imamo i to. Quick Settings se sastoji od više kvadrata koji označavaju prečace do određenih opcija koje najviše koristite. U najgornjem redu su fiksne kratica za pristup Google + profilu, podešavanje svjetline ekrana i pristup izborniku postavki. Ostali prečaci se prilagođavaju vašim navikama, tako da tu stoje prečaci za opcije koje najviše koristite na vašem mobilnom telefonu. Za ulazak u ovaj izbornik, samo trebate pritisnuti tipku u gornjem desnom kutu trake za obavijesti ili s dva prsta povući traku za obavijesti prema dolje.

MULTIUSER

Podrška za više korisnika je napokon stigla na Android tablete, dok su mobiteli ostali uskraćeni za to. Multiuser podrška radi slično kao i na Windowsima: svaki korisnik ima svoje vlastite datoteke i postavke koje ostaju sačuvane. To možda i nije nužno na našim mobilnim telefonima, ali na tabletima je itekako korisna. Svejedno, pokazati ćemo vam i kako to učiniti na vašem mobilnom telefonu. Navedena opcija je “skrivena” u internom kodu operativnog sustava 4.1 i 4.2 i jedino ju je moguće uključiti ako imate rootan Jelly Bean uređaj. Kako? Za početak je potrebno imati Terminal Emulator, u koji ćemo upisati sljedeće komande:

[box_light]su
pm create-user vaseime[/box_light]

I to je to, pritiskom na Power dugme imate izbornik za više korisničkih računa, kao što vidite na slici ispod.

LOCK SCREEN

Promjene su primjetne i na ekranu za otključavanje. Sada više u krugu za otključavanje nemate drugih opcija osim one za otključavanje ekrana, no s druge strane, dodane su neke zanimljive inovacije. Swipeom prema desno, pali se kamera, dok swipeom prema lijevo se otvaraju widgeti koje ste postavili za vaš početni ekran. Za sada widgete nude jedino Googleovi programi, no ne sumnjamo kako će i ostali developeri slijediti taj primjer.

Osim toga, dobili smo i Daydream opciju pri kojoj uređaj priključen na punjač ili dock stvara svojevrsni screensaver na kojemu se, osim standardnih animacija, mogu naći i slideshowovi iz galerije ili vijesti iz Google Currentsa.

KAMERA

Još jedna od novosti je i nova aplikacija za kameru, koja donosi i novi način snimanja pod nazivom PhotoSphere. Nakon malo igranja s PhotoSphereom, uvidjeli smo kako je ova funkcija bazirana na Google Street View načinu snimanja, koji slika mnoštvo 2D slika u nekom prostoru te ih pretvara u 3D sliku. Iako zanimljiva, ova opcija i nije nešto korisna kao ostala poboljšanja u kameri. Opcijama se sada pristupa klikom na bilo koji dio ekrana, a odabire se swipeom prema bilo kojem njegovom dijelu. Odabiranje je tako mnogo bolje izvedeno nego u prijašnjim verzijama.

TIPKOVNICA

Još nam je ostalo spomenuti promjene u tipkovnici, za koju je sada uveden gesture typing, način pisanja koji je do sada isključivo bio dostupan kroz neke programe poput Swypea. Podrška za hrvatski je iznenađujuće kvalitetno odrađena, a u ogromnom broju slučajeva softver pogodi ono što ste željeli reći vašem sugovorniku. Naravno, greške se povremeno dogode, ali to ne znači da je navedeni softver loš.

Na kraju, za novu verziju Androida imamo samo riječi hvale, baš kao i za prijašnje. Barem u mome slučaju, ova verzija u potpunosti eliminira bilo kakvu potrebu za custom ROM-ovima, s obzirom da je sve napravljeno upravo onako kako bi i trebalo izgledati. Ako netko ima novu verziju Androida na svojem uređaju, neka podjeli svoja iskustva s nama :).

[signoff1]

 • http://www.facebook.com/ivica.cavljak Ivica Zver Čavljak

  super…a ako se naprave vise profila za korisnike..jel postoji nacin da se neki od tih obrisu?

  • Josip

   prvo ukucaš “su” i prititsneš enter nakon toga ukucaš “pm remove-(naziv računa)” i opet enter

 • Josip

  ja sam isprobao davno jednom ovo sa više korisnika, zanimljliva opcija, ali kod mene je mobitel nakon što sam napravio drugi profil toralno poludio, npr. postavke se nisu mogle mijenjati (može se promijeniti, ali ne spremi) tako da sam morao izbirsati

 • matek

  ja sam probao custom 4.1.2 XXEKL4 na s3 i nije mi bas nesto pa sam ga vratio na 4.1.1

 • diko

  a zasto nije u clanku navedena i opcija bezicnog dijeljenja zaslona, npr na tv?