[Video] Samsung predstavio Galaxy S4 – nije sve u hardveru, ima nešto i u softveru

Samsung-Galaxy-S4

Samsung je sinoć predstavio dugo očekivanu četvrtu generaciju Galaxy S modela; Galaxy S IV, dizajniran kako bi povezao svjetove i približio Vas onome što je zaista važno u životu.

S4 ima ogromni 5 inčni 1920×1080 zaslon koji broji čak 441 piksel po inču, vrti posljednju verziju Androida 4.2.2 te 2MP prednja i 13MP stražnja kamera. U unutrašnjosti ništa specijalno, 2GB RAM-a, 16/32/64 GB interne memorije, ovisno o tržištu,  s podrškom za MicroSD kartice do 64 GB. Uređaj teži punih 130 grama dok baterija broji 2 600mAh. Naravno tu su i uobičajene stavke kao što su NFC, WiFi i mnoge druge.. Internetu u pokretu ćete moći pristupati u velikim brzinama i to 100MB download i 50MB upload
Što se tiče procesora, tu postaje već malo zanimljivije. Naime Samsung će ovisno o tržištu prodavati dvije verzije, jednu s 1.9GHz četverojezgrenim procesorom, dok druga verzija broji čak osam jezgri takta 1.6GHz.
No sve ovo vas pretpostavljam nije impresioniralo. Pa po čemu je onda baš ovaj uređaj bolji od ostalog? Kao što i naslov kaže stvar je u softveru, dakle Samsung je opet doveo vodu na svoj mlin i “preradio” Android s mnogo novih značajki.

Kamera sadrži funkciju Dual Camera. Dok snimate neki video ili obavljate video poziv, možete koristiti i prednju i stražnju kameru istovremeno ( već viđeno zar ne ;)). U praksi bi to značilo dok vi obavljate video poziv s prijateljem koji nije mogao doći na zabavu, možete mu istovremeno i pokazati sa stražnjom kamerom trenutnu atmosferu dok vi na prednjoj kameri objašnjavate što se dogodilo prije pet minuta.
Kamera ima još jednu opciju a to je ako vam je netko uletio u kadar dok ste radili sliku možete tu osobu (ili stvar) obrisati. To se događa tako da kamera uslika 100 slika u 4 sekunde te nakon što ste obrisali objekt sa slike, kamera automatski spoji pozadinu iz ostalih slika i tada imate sliku kakvu ste željeli.

Uređaj također prepoznaje gledate li u zaslon ili ne. Najbolji primjer je ako gledate neki video i bacite pogled na nešto sa strane, video se automatski pauzira, a kada se pogled vrati na zaslon video nastavlja reprodukciju.

Air View je značajka koja je poznata sa Notea. Omogućuje vam da samo malo prstom dođete iznad zaslona i pojavit će vam se kratki pregled videa ili istaknuta slika nekog događaja i sl. A uz Air View dolazi i Air Gesture, opcija kojom možete odgovoriti na poziv, pregledavati slike ili prebacivati se između pjesama samo pokretom ruke.

Samsung je očito upakirao sve moguće funkcije u svoj novi flagship, neke od njih još do sada nisu bile poznate a neke su već i viđene i ne sumnjamo da će Samsung svojim marketingom poboljšati prodaju. No u drugu ruku dizajn četvorke je dosta sličan trojci, a pošto iz Samsunga tvrde da će većinu ovih funkcija dobiti i Galaxy S3 pomalo smo skeptični o uspjehu ovog uređaja. Sjetimo se samo da je Galaxy S3 prodan u preko 40 milijuna primjeraka.

U nastavku možete pogledati kratak video pregled novog Samsunga, a nakon toga ako ste propustili sinoć snimku predstavljanja.