Kako koristi Google Drive na Android uređaju

Google Drive - One safe place for all your stuff

U ovom članku ćemo objasniti sve mogućnosti korištenja Google Drivea na Android uređaju za sve one koji još nisu isprobali ovaj cloud storage. Nije nam cilj Drive uspoređivati s ostalim konkurentima već samo navesti prednosti korištenja istog.
Započnimo s pitanjem “Znate li što je Google Drive?” Vjerojatno ste svi već i čuli za to, a uvjereni smo da velika većina vas ima instaliran Drive po defaultu, a da ni ne zna da je to puno više nego obični cloud. Drive je online prostor na kojem možete spremati i uređivati sve vaše dokumente. Zamislite Drive kao nekakav virtualni ormar.

Zašto spremati dokumente na Google Drive?

Taj “ormar”, odnosno prostor, se ne nalazi na vašem uređaju ili računalu, već na internetu. Pri tome ne mislimo na široko dostupni internet, već je on vidljiv samo vama. Da bi mogli koristiti Google Drive potreban vam je Googleov račun, ali pošto se nalazite na stranici vezanoj za Android pretpostavljamo da imate Android uređaj koji također traži Google račun za punu funkcionalnost uređaja, no ako kojim slučajem još nemate Google račun, možete ga namjestiti uz pomoć našeg tutoriala.

Pomoću tog računa možete spremati sve vaše dokumente (a i datoteke) te im pristupati s više različitih uređaja. Sve što trebate jest zapamtiti vaš email i lozinku. Ali to nije sve, Google Drive vam omogućava da dijelite vaše dokumente, slike ili bilješke s kime god poželite. Ukratko, Drive ima više prednosti:

  • Pristup dokumentima je omogućen s bilo kojeg mjesta pod uvjetom da imate internet vezu
  • Mogućnost dijeljenja datoteka s prijateljima i suradnicima
  • Spremanje svih važnih datoteka bez rizika da ih izgubite ili obrišete
  • Mogućnost uređivanja dokumenta s više korisnika istovremeno

Kako spremati datoteke na Drive?

Zahvaljujući izvrsnoj integraciji na Androidu vrlo je lako učitati datoteke. Samo trebate otvoriti željenu datoteku i klikom na opciju podijeli odaberete Google Drive. Ako imate više Google računa možete birati na koji želite učitati datoteku.

Dijeljenje dokumenata

Sad kada znate što je i kako se služiti Google Driveom, vrijeme je da naučite kako izvući najbolje iz njega. Pretpostavimo da ste dobili timski zadatak na faksu ili školi. Drive će vam biti od velike koristi da stvorite dokument sa zadatcima za svakog člana grupe i opciju da svaki član može izmijeniti svoj zadatak ovisno o obavezama. Također, taj timski zadatak možete istovremeno raditi jer Google Drive omogućava da istovremeno više korisnika uređuje dokument.

Google-Drive-1

Da bi podijelili dokument potrebno ga je otvoriti i zatim klik na ikonicu u obliku slova “i” u gornjem desnom kutu dokumenta. Otvara vam se dodatni prozor u kojem imate nekoliko opcija, a ona koju tražimo je odabir ljudi s kojima želimo podijeliti dokument. Jednostavno unesemo njihove email adrese i odaberemo smije li ta osoba uređivati dokument ili ga samo pregledavati.

Još jedan način da podijelite dokument iz Google Drivea jest putem Gmaila. Potrebno je samo otvoriti izbornik i odaberete “attach file” (priloži datoteku) i vidjet će te ikonicu Drivea. Na vama je da odaberete željeni dokument.

Google-Drive-2

Printanje iz Google Diska

Ako imate printer povezan na vašu mrežu i imate aplikaciju za Cloud printanje na uređaju, možete ispisati dokumente u bilo kojem trenutku. Samo otvorite dokument i u izborniku odaberite ispis i vaš pisač.

QuickOffice

Još jedna aplikacija kako bi ste dobili najviše od Google Diska je QuickOffice. Ova aplikacija vam omogućava da na vašem uređaju stvarate nove Word dokumente, tablice u Excelu ili PowerPoint prezentacije. Radi gotovo isto kao i Office paket na vašem računalu. Kada završite s uređivanjem nekog dokumenta, spremate ga klikom na disketu u gornjem desnom uglu. Vaš dokument možete spremiti ili na internu memoriju uređaja ili na Google Disk.

Koristite li Google Disk? Znate li za još koji savjet kako bi bolje iskoristili ovu Android aplikaciju? Javite nam u komentarima.


  • Su Ad

    Nedostaje automatski backup slika sa camere i sinhronizacija dokumenata kao na dropboxu, onedrive itd. Velika mana.