[RECENZIJA] Prestigio MultiPad 5080

prestigio-multipad-5080-tablet-8-quot-800x600-1ghz-512mb-4gb-flash-android-v2-3-camera-2mpx-default

Na današnjem tržištu postoji mnogo skupih, high-end tableta za koje je garantirano da će Vam pružiti peformanse, no to će Vas koštati. MultiPad 5080 će Vam dati performanse, bez mnogo ulaganja.

Na prvi pogled MultiPad izgleda kao i svaki drugi tablet, te Vas neće zadiviti posebnim detaljima u dizajnu, ali Vas neće niti razočarati. Ovo je tablet 4:3 formata, za razliku od danas standardnog 16:9 formata koji je standardan za današnje uređaje. Na prednjoj strani uređaja se nalaze 4 kapacitivne tipke, 2.0 megapikselna kamera (prvenstveno za videopozive, ali se bez problema njom može “okinuti” neka fotografija za facebook ili Instagram) te kapacitivni zaslon veličine 8 incha, rezolucije 800 x 600 piksela. Zaslon je glossy (ima sjajnu podlogu) koja sakuplja otiske prstiju kao Sherlock Holmes. Šalu na stranu, ovaj uređaj teško da ćete koristiti vani jer ima samo Wi-Fi povezivost na internet, a i sam display će postati nečitljiv na suncu, upravo zbog te sjajne površine ekrana. Stražnja strana tableta je napravljena od gumiranog plastičnog materijala te ostavlja dojam kvalitetne izrade. Sa lijeve strane uređaja nalaze se tipke za podešavanje glasnoče, te tipka za uključivanje/isključivanje, tojest zaključavanje uređaja. Sa desne strane nalaze se DC priključak (za punjenje uređaja), mini HDMI, mini USB te 3,5 mm priključak za slušalice.

Uređaj pokreće ARM Cortex A8 Rockchip RK2918 takta 1GHz, koji je dovoljno snažan da pokreće 1080p video u 60 sličica po sekundi, što je prilično impresivno. Tablet ima 512 mb RAM memorije, što je dovoljno za ovakav uređaj, a interne memorije za spremanje podataka je 4GB, što je naravno proširivo MicroSD karticom do 32GB. Baterija u ovom uređaju je litij-polimerska baterija kapaciteta 5400mAh, te će izdržati preko 6 sati besprekidnog korištenja, dok se u standby-u to vrijeme naravno povećava.

Dokaz snage ovog uređaja je Quadrant Standard benchmark, na kojem je dobio 1804, što ga na ljestvici stavlja iznad Samsung Nexus-a S, A Ispod Gakaxy Nexus-a, koji je dobio samo 200 bodova više…

Ovaj tablet pokreće Android 4.0.3 Ice cream sandwich, koji je posljednja dostupna verzija Androida. Na ovom tabletu ICS radi perfektno, bez zastajkivanja, zapinjanja i ostalih smetnji. Na ovom uređaju se ne mogu igrati igre EA gamesa i Gamelofta, ne zbog performansi uređaja, već zato što oni ne podržavaju uređaje manje poznatih tvrtki, kao što je Prestigio. Također, veliki problem je nekompatibilnost nekih aplikacija (poput posljednje verzije Facebook-a), koju ćete skinuti bez problema putem SnappzMarketa, kao i ostale nekompatibilne aplikacije. Angry Birds, Guerrilla Bob, Mincraft PE te slične arkadne igre se na ovom uređaju igraju bez problema, naravno, ukoliko su podržane.

Uz uređaj dobivate kožnu futrolu visoke kvalitete, koju biste inače platili barem 100kn, a Prestigio Vam ju daje besplatno.

Ovaj uređaj nam je ustupila Instar Informatika, te ga možete kupiti ovdje po cijeni od 1199,00kn što je stvarno izvanredna cijena za ovakav uređaj! Instar Informatika nalazi se u Heinzelovoj 15, te ih slobodno posjetite. Imaju bogatu ponudu i povoljne cijene.

Ukoliko želite čitati knjige, zaigrati tu i tamo koju igru ili se jednostavno upoznati sa Ice Cream Sandwichem, svakako uzmite ovaj uređaj u obzir.

Evo i naše videorecenzije ovoga uređaja.

 • branko

  zasto ne mogu postaviti IP adresau za wifi mrezu

 • swetgril#

  ako ja naprimjer idem sada u bosnu autobusom oce mi raditi internet putem ili?

  • SvijetAndroida1

   radit će ti ali i ne. Stvar je u tome da ti možeš koristiti internet i u Bosni ali će ti tvoj operater naplatiti roaming, odnosno korištenje interneta u inozemstvu. No ako kupiš neku sim karticu od operatera u Bosni i aktiviraš neku od njihovih tarifa za internet onda možeš slobodno bez ustručavanja surfati

 • kupac

  dali se moze u technomarketu kupiti drugih boja??

  • SvijetAndroida1

   Nažalost nemamo tu informaciju, to ćeš morati pitati u Technomarketu